Când a fost ultima dată când în dormitor a fost prea cald și nu ați reușit să închideți un ochi? V-ați trezit vreodată cu o răceală în timpul verii pentru că aparatul de aer condiționat v-a înghețat până aproape de moarte? Adesea, doar atunci când experimentăm acest tip de disonanță între corpul nostru și mediul înconjurător putem realiza și aprecia importanța fundamentală a confortului termic.
Pentru a simplifica, „confortul termic” este o stare de mulțumire și de satisfacție față de propriul mediu termic. Este sentimentul „exact ceea ce trebuie” care vine odată cu faptul că nu este nici prea cald, nici prea frig. Deși ideea de temperatură confortabilă variază de la o persoană la alta, un mediu termic care se aventurează prea mult în oricare dintre cele două direcții va avea, fără îndoială, un impact negativ atât asupra stării de spirit, cât și asupra sănătății fizice.
Există patru factori cheie de mediu care afectează confortul termic:
- Temperatura aerului. Aceasta este temperatura aerului din încăpere, adesea măsurată în grade Celsius.
- Viteza aerului. Mișcarea aerului poate provoca transferul de căldură de la suprafața corpului, o viteză mai mică implică o pierdere mai mică de căldură
- Temperatura radiantă. Pierderea de căldură poate avea loc prin convecție (energia care este transferată prin fluxul de aer) și prin radiație (energia care este transferată de la suprafețele înconjurătoare).
- Umiditatea relativă. Umiditatea din cadrul micro-mediului are capacitatea de a afecta semnificativ condițiile de viață ale unei persoane
Este de la sine înțeles că nu putem face prea multe pentru a evita temperaturile extreme atunci când ne aflăm în aer liber. Fie că este vorba de un val de căldură sau de o furtună de zăpadă, suntem sfătuiți să rămânem în casă pentru siguranța noastră. Aceasta este, până la urmă, una dintre cele mai importante funcții ale arhitecturii. Răcirea și încălzirea interioarelor sunt concepute pentru a ne face să ne simțim confortabil și în siguranță. Pe măsură ce continuăm să progresăm în secolul 21, mulți oameni s-au obișnuit cu progresele tehnologice și cu o calitate mai bună a vieții. Dar ce se întâmplă atunci când aceste sisteme nu reușesc să îndeplinească în mod adecvat cerințele noastre umane de bază? Ce pot face proiectanții de clădiri pentru a satisface nevoia noastră înnăscută de confort, rămânând în același timp conștienți de consumul de energie?
Când vine vorba de distribuția aerului, în funcție de perioada anului, sistemul dvs. HVAC lucrează din greu fie pentru a încălzi aerul rece în timpul iernii, fie pentru a răci aerul cald și umed în timpul verii. Pe tot parcursul anului, aerul trece continuu prin echipamentul dvs. HVAC. Dacă există scurgeri în anvelopa clădirii dvs. și dacă aerul începe să pătrundă în clădire prin alte mijloace, calitatea aerului interior va avea de suferit. Aerul care se strecoară în interior va fi fie sub, fie peste temperatura și umiditatea dorite de dumneavoastră, scăzând astfel semnificativ nivelul de confort termic. În timp, scurgerile de aer neglijate vor suprasolicita sistemul dvs. HVAC în timp ce încearcă să regleze condițiile de aer interior, scăzându-i astfel eficiența și eficacitatea.
În lumea de astăzi, realitatea este că o persoană obișnuită își petrece până la 90% din viață în interior. Atunci când se proiectează clădiri noi, este imperativ să se acorde o mare atenție și grijă optimizării confortului termic interior. Deși nu există o soluție multifuncțională pentru fiecare scenariu, este important ca proiectanții de clădiri să fie atenți la strategiile lor și la implementarea de soluții personalizate pentru nevoile unice ale fiecărui proiect. Alegerea de a investi în materiale de construcție de înaltă calitate va contribui, de asemenea, la prevenirea unor potențiale contraperformanțe în viitor. În concluzie, a avea o înțelegere solidă a confortului termic este important pentru viitorul arhitecturii, deoarece este o piesă importantă de puzzle în proiectarea clădirilor și în sustenabilitate.