Ce este mucegaiul din sistemul de ventilație?
Mucegaiul din sistemul HVAC este o problemă comună și suficient de mare pentru a ține treji noaptea administratorii de clădiri, profesioniștii din domeniul instalațiilor și contractorii HVAC.
Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că mucegaiul este un fenomen natural și poate crește aproape oriunde. Este un organism benefic în natură. În natură, nu în clădiri. Dați-i o șansă și vă poate contamina toată clădirea, îmbolnăvindu-i pe ocupanți chiar înainte de a-l depista.
Care sunt pericolele la care te expui?
Mucegaiul poate fi ascuns, dar efectele sale nu sunt. Poate provoca mirosuri. Poate agrava astmul și poate provoca dureri de cap, iritații ale pielii și simptome de tipul febrei fânului.
Expunerea repetată poate crește sensibilitatea la alergeni sau poate cauza această sensibilitate în primul rând. Nu este vorba de a câștiga o bătălie împotriva mucegaiului; este vorba mai degrabă de a purta un război continuu pentru a ține sub control acest fenomen.
De ce se formează în sistemele HVAC?
Umiditatea, condensul și ventilația slabă sunt principalii factori care accelerează apariția mucegaiului în sistemele de ventilație
Umiditatea
Nivelurile ridicate de umiditate sunt cea mai mare cauză a creșterii mucegaiului în interiorul sistemului HVAC, precum și în interiorul clădirii. Deși problemele de umiditate există pe tot parcursul anului lunile de vară sunt, de obicei, perioada în care umiditatea naturală este cea mai ridicată. Băile și toaletele sunt cele mai expuse încăperi.
Condensul
În timp ce unitățile HVAC funcționează, sistemul dezvoltă condens prin conductele de aer din cauza umidității din aer. Procesul de răcire creează, de asemenea, o mare cantitate de condens, deoarece elimină în mod natural umiditatea din aer. În mod normal, acest condens se evacuează din clădire prin intermediul vasului de scurgere a condensului și a conductelor de condens, dar dacă apar defecțiuni sau înfundări, umiditatea nu poate scăpa și refulează.
Slaba ventilație
Dacă clădirea este slab ventilată, aceasta face ca în interior să se formeze buzunare de aer umed stagnant. Orice abur sau apă care se evaporă în aerul din interioul clădirii. creează mai multă umiditate care nu poate fi eliminată prin circulație din cauza ventilației deficitare. Aceste probleme apar adesea atunci când echipamentele nu sunt folosite corespunzător, funcționeaza defectuos sau sunt subdimensionate.
Cum îți dai seama dacă sistemul tău este infestat?
Iată câteva semne clare de apariție a mucegaiului în sistemele de ventilație (HVAC):
- Un miros puternic de mucegai în toată clădirea/casa sau cel puțin în câteva încăperi.
- Nasul, gâtul și ochii se simt iritați atunci când porniți aerul condiționat sau când pășiți în interiorul unei încăperi cu aer condiționat.
- Vă confruntați cu simptome alergice, inclusiv curgerea nasului, erupții cutanate, lăcrimarea ochilor, oboseală și dificultăți de respirație când sunteți în clădire.
- Ocupanții clădirii suferă de dureri de cap inexplicabile care dispar atunci când ies afară.
- Stare de greață, oboseală și amețeli doar atunci când sunteți acasă.
- Puteți vedea mucegaiul crescând în interiorul orificiilor de admisie, în jurul conductelor de aer și a jgheaburilor de picurare.
Ce măsuri trebuie luate atunci când instalația HVAC este infestată?
Primul lucru ar trebui să aveți un contract de mentenanță cu o firmă specializată în intreținerea sistemelor de ventilație. Dar dacă dintr-un motiv sau altul nu aveți, mai jos aveți câteva sugestii despre ce aveți de făcut:
Acționați rapid
mucegaiul poate începe să se dezvolte în mai puțin de 48 de ore. Opriți sistemul HVAC până când problema este localizată. Echipați personalul de curățare cu echipament de protecție adecvat – un aparat de respirație N-95 și ochelari cel puțin
Trebuie să verificați fiecare parte a sistemului HVAC pentru a vedea dacă a crescut mucegaiul
Dacă sistemul dvs. este oprit pentru mai mult de 48 de ore din cauza unor probleme, ultimul lucru pe care îl doriți este să porniți sistemul și să împrăștiați sporii de mucegai pe alte suprafețe.
Rezolvați problema umidității
Aveți grijă de condens sau de umiditatea anormal de ridicată. Folosiți aspiratoare umede pentru a îndepărta apa stătută.
Curățați și uscați suprafețele neporoase pentru a elimina mucegaiul
Chiar și sporii de mucegai morți pot îmbolnăvi oamenii. Pentru un control adecvat al mucegaiului industrial, utilizați practici de curățare sănătoase și izolați fiecare zonă pe măsură ce o curățați, astfel încât să nu răspândiți sporii în alte părți ale clădirii. Utilizați un aspirator HEPA pentru a păstra sporii acolo unde doriți.
Dezinfectați serpentinele HVAC și suprafețele dure ale conductelor
De exemplu, înălbitorul cu clor ucide mucegaiul, dar, dacă nu este utilizat corect, poate cauza alte probleme. Folosiți un dezinfectant specializat pentru serpentine etichetat pentru utilizare în domeniul HVAC, pentru a elimina mucegaiul la sursă pe serpentinele HVAC, reducând astfel răspândirea mucegaiului. Profesioniștii ar trebui să ia în considerare un sistem de curățare a serpentinelor pentru a se asigura că are loc o curățare adecvată de fiecare dată.
Înlocuiți sau aruncați tot ceea ce nu poate fi curățat
Este posibil ca materialele poroase, cum ar fi gips-cartonul, covorul și plăcile de conducte, să trebuiască să dispară dacă nu sunt uscate în mod adecvat. Filtrele și izolația umede trebuie înlocuite imediat. Nu încercați să le uscați.
Cum să previi formarea mucegaiului în sistemele HVAC
Efectuarea mentenaței cât și analiza periodică a calității aerului din sistemul de ventilație al clădirii vă scapă de viitoare probleme mai grave.
Verificarea periodică a tăvilor de scurgere.
Dacă tăvile de scurgere nu sunt înclinate și curățate în mod regulat, apa nu se va putea scurge prin sifonul de etanșare adâncă și se va acumula în bazinele de scurgere. Apa și microbii din bazinele de scurgere vor duce la apariția mucegaiului.
Înlocuiți filtrele de aer în mod regulat.
Filtrele de aer umede și murdare sunt ineficiente în captarea sporilor de mucegai și a altor contaminanți. Dacă nu le schimbați în mod regulat, de obicei o dată pe lună, aceste particule vă vor contamina sistemul de ventilație.
Aplicați un inhibitor de mucegai HVAC.
Inhibitorii de mucegai pot preveni dezvoltarea mucegaiului în sistemele HVAC. Inhibitorul trebuie aplicat pe toate componentele de încălzire și răcire, urmând instrucțiunile producătorului.
Utilizați un dezinfectant.
Înainte de a aplica inhibitorul de mucegai pe sistemul dvs. HVAC, trebuie să îl tratați mai întâi cu un dezinfectant. Căutați un dezinfectant care este etichetat pentru utilizarea în sistemele HVAC.
Păstrați conductele uscate.
Unele conducte din sistemul HVAC pot adăposti cantități mai mari de umiditate și mucegai. Solicitați o verificare a sistemului HVAC pentru a afla care conducte sunt cele mai afectate. Curățați și reparați conductele și înlocuiți componentele deteriorate de apă.
Verificați prizele de aer.
Prizele de aer care se află în apropierea zonelor în care se acumulează materiale organice vor transporta microbi și contaminanți în sistemul HVAC. Asigurați-vă că mențineți curate zonele de sub prizele de aer.
Asigurați-vă că aveți sub control nivelul de umiditate și de umezeală din clădire/locuință. Cu cât aveți mai puțină umiditate clădire, cu atât mai puțin mucegai.