Se pare că în ultima vreme, indiferent unde te uiți, oamenii sunt încântați de arhitectura minimalistă. Cuvântul minimalist a devenit sinonim cu estetica curată, luxoasă și fără dezordine, așa că este de la sine înțeles de ce designerii și proprietarii de case deopotrivă se îndrăgostesc de această mentalitate „mai puțin înseamnă mai mult”. A avea capacitatea de a selecta cu atenție elementele de design pentru a ajunge la un rezultat optim este o provocare plină de satisfacții în sine.
În arhitectura minimalistă este vorba despre a obține mai mult cu mai puțin. Fiind mai atenți și mai strategici în ceea ce privește alegerile noastre, avem capacitatea de a insufla viață spațiilor într-un mod simplu, dar puternic. Din păcate, este ușor să ne pierdem concentrarea asupra imaginii de ansamblu atunci când încercăm să urmăm curentul principal. În loc să folosim un proces decizional conștient, ne putem trezi copiind orbește ceea ce fac toți ceilalți din teama de a ne abate de la ceea ce a fost deja stabilit.
Mai jos sunt trei exemple de moduri în care puteți injecta mai multă personalitate în alegerile dvs. de design pentru îmbunătății designul arhitectural minimalist și pentru a exprima adevărata sa esență într-un mod unic, care te reprezintă.
1. Mai puțin înseamnă mai mult (fă alegeri conștiente care contează pentru tine)
Deoarece minimalismul contemporan se referă la eliminarea a cât mai mult exces de dezordine posibil, poate fi ușor să exagerezi cu simplificarea excesivă. O concepție greșită frecventă este că minimalismul este sumbru și lipsit de viață, compus din cât mai puține materiale posibile. Acest mod de gândire ne poate determina cu ușurință să ne întrebăm exact cât de mult este „prea mult” și dacă facem alegerile „corecte” atunci când adăugăm noi elemente de design. Deloc adevărat.
Minimalismul nu este o formulă. Nu există un număr magic care să dicteze exact cât de mult ar trebui să includeți în arhitectura generală. Cu toate acestea, minimalismul evocă sentimente puternice de calm pur și simplu și un sentiment pur de mulțumire. De aceea, lucrările minimaliste ale oricărui designer bun vor face o declarație într-un mod care nu poate fi ușor de raționalizat sau replicat.
Nu poți să reduci un spațiu până la oase și să îl numești minimalism. Este o experiență foarte personală care necesită să privești în interior. Fiecare piesă din puzzle trebuie să îți vorbească într-un mod care să te facă imposibil de ignorat. Atunci când culegi piesele în mod conștient, cu o intenție puternică, vei ști exact ce aparține și ce nu.
2. Fii curios
Este periculos de ușor să ne pierdem din vedere pe noi înșine în era tehnologică de astăzi. Indiferent unde te uiți, poți avea impresia că ești bombardat cu ”tone” de informații despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să faci. Acest lucru ne poate insufla un sentiment de teamă atât de profund, încât ne împiedică să fim curioși față de lucruri noi doar de dragul curiozității.
Sigur, este tentant să urmezi calea sigură în eforturile tale creative. Dar siguranța nu este sustenabilă pentru mulți dintre noi – mai ales dacă ne obligă să pierdem o parte din noi înșine. Minimalismul poate avea uneori o reputație proastă, deoarece este văzut de unii ca o tendință trecătoare, de spălare a creierului, lipsită de profunzime sau substanță. Doar această conotație negativă este suficientă pentru a îndepărta chiar și cea mai curioasă persoană de minimalism înainte de a-i da o șansă.
Minimalismul nu este pentru toată lumea. Dar dacă îți dai seama că îl respingi prematur din cauza unor influențe externe, atunci merită o a doua privire. Sigur, poate părea și mai imposibil să explorezi concepte noi, mărci și moduri de gândire atunci când exisită rezistență la schimbare, dar nu ar trebui să accepți acest lucru ca pe o înfrângere. Dacă permiți ca simțul tău înnăscut de curiozitate (cu toții îl avem) să fie forța motrice din spatele acțiunilor tale, vei fi surprins să descoperi un nou simț al creativității îngropat adânc în tine.
3. Nu vă fie teamă să deveniți personal
O parte din popularitatea arhitecturii minimaliste are de-a face cu tendința sa de a cere planuri foarte simple și eficiente, care evită complexitatea inutilă. Această eficiență este, sincer, o gură de aer proaspăt, deoarece elimină o serie de probleme care tind să însoțească clădirile mai mari și mai complexe. Un plan simplu, dar bine gândit, economisește timp și bani pe materiale în exces. De asemenea, economisește timp și bani pentru întreținere pe termen lung.
Pentru susținătorii minimalismului, avantajele sale sunt de la sine înțelese. Deși toate acestea sunt bune și frumoase, nu trebuie să pierzi niciodată din vedere nevoile emoționale și fizice ale persoanelor care vor locui inevitabil în acest spațiu. Arhitectura minimalistă ar trebui cu siguranță să evoce un sentiment de frumusețe, dar nu în detrimentul funcționalității.
Casele și birourile ar trebui, în cele din urmă, să fie proiectate pentru a se plia pe nevoile noastre de zi cu zi – și nu invers. Minimalismul este o invitație de a lua decizii de design extrem de personale și atente care, în cele din urmă, vor înălța experiența umană.